• Speeltuin Lindenhof

  Speeltuin Lindenhofvelve

 • speeltuin Varvik

  speeltuin Varvikvarvik

 • Speeltuin de Zuider

  Speeltuin de ZuiderEnschede midden

 • Speeltuin Glanerbrug

  Speeltuin Glanerbrugglanerbrug

 • Speeltuin Voortsweg

  Speeltuin Voortswegdeppenbroek

 • Speeltuin Mekkelholt

  Speeltuin Mekkelholtmekkelholt

 • Speeltuin Kozakkenpark

  Speeltuin Kozakkenparktwekkelerveld

 • Speeltuin de Wester

  Speeltuin de Westertwekkelerveld

 • Speeltuin Tuindorp

  Speeltuin Tuindorpwesselerbrink

 • Speeltuin 't Polböske

  Speeltuin 't Polböskewesselerbrink

 • Speeltuin Boswinkel

  Speeltuin Boswinkelboswinkel

 • Speeltuin Stevenfenne

  Speeltuin Stevenfennestadsveld

 • speeltuin Robinia

  speeltuin RobiniaStadsveld

 • Speeltuin Stadsveld

  Speeltuin Stadsveldstadsveld

 • ‘t bruggert

  ‘t bruggertbruggert

 • Speeltuin ‘t Honk

  Speeltuin ‘t Honkstadsveld

 • Speeltuin Hogeland

  Speeltuin Hogelandhogeland

 • Speeltuin ‘t Heelal

  Speeltuin ‘t Heelaltwekkelerveld

Zomeractiviteiten

Jeugd Viva

02.08.2018

Ieder jaar organisaren de speeltuinen en welzijnsorganisaties in Enschede in de zomervakanie Jeugd Viva activiteiten voor de kinderen in Enschede.

Dit jaar wordt deze voor de 64e keer georganiseerd van 23 juli tot en met 31 augustus.

Op de website, www.jeugdviva.nl, staat de informatie over de activiteiten en wanneer en waar deze plaatsvinden.

Feestelijke heropening

Speeltuin Tuindorp-Wesselerbrink

12.07.2018

Op 21 juli 2018 was de feestelijke heropening van Speeltuin Tuindorp-Wesselerbrink.

Deze dag stond in het teken van de samenwerking tussen de bewoners, partners uit de wijk en de gemeente.

Voor de kinderen  waren er op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd.

Elk kind heeft het recht om vies te worden

TC Tubantia dd. 8 november 2018

20.11.2017

Bron: https://krant.tubantia.nl/tubantia/portal/issue

Een op de vijf kinderen speelt minder dan een keer per week buiten. Dat moet hoognodig veranderen. Te beginnen in Overijssel

Weet u het nog: kikkervisjes vangen, hutten bouwen, boompje klimmen? Mooi was dat hè? Grote kans dat uw kinderen deze jeugdherinneringen later niet zullen hebben. Het gaat namelijk niet goed met de relatie tussen kinderen en natuur. De PvdA en ChristenUnie roepen de provincie en gemeenten op om direct in actie te komen op die plekken waar dit het meest nodig is.

Eén op de vijf Nederlandse kinderen speelt niet eens één keer per week buiten. 80 procent van de kinderen voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. En uit Brits onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de kinderen minder vaak buiten komt dan gedetineerden. Dat is een probleem. Want buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk. Kinderen die regelmatig in het groen spelen zijn gezonder, slimmer en socialer. Ze hebben een betere motoriek, een beter leervermogen en meer empathie. Daarnaast hebben overgewicht, ADHD, angst en depressie minder kans.

Oorzaken

Dat kinderen minder buitenspelen heeft een aantal oorzaken. Allereerst maken ouders zich steeds meer zorgen om de veiligheid. Daar komt bij dat er een groeiend gebrek is aan speelruimte. Per kind is er ongeveer 4 vierkante meter speelruimte, een geparkeerde auto neemt gemiddeld 10 vierkante meter in beslag. Kinderen die opgroeien in buurten met weinig groen hebben 15 procent meer overgewicht en tot zes keer zo vaak last van depressies en angststoornissen dan kinderen die opgroeien in groenere buurten.

Dat is slecht nieuws voor kinderen uit aandachtswijken, wijken met relatief veel sociaaleconomische en leefbaarheidsproblemen. Hier is aanzienlijk minder groen, de onveiligheid is groter en de bereikbaarheid van natuurgebieden is slechter dan in andere wijken. Terwijl we weten dat in lagere sociale groepen kinderen aanzienlijk vaker last hebben van ontwikkelingsachterstanden en gezondheidsproblemen. Bovendien is het positieve effect van groen op deze groep juist groter. We doen deze kinderen erg tekort door te weinig te investeren in groen.

Contact

Gelukkig heeft een klein beetje natuur al een enorm positief effect. Vandaar onze oproep: breng kinderen meer in contact met natuur, in het bijzonder kinderen uit aandachtswijken. Dat kan op twee manieren. Oftewel je brengt de kinderen naar de natuur of je brengt de natuur naar de kinderen. Alhoewel je het eerste niet moet laten, heeft de tweede manier een wel heel belangrijk voordeel. Hiermee maak je de natuur iedere dag bereikbaar voor veel kinderen. De PvdA en de ChristenUnie in Overijssel roepen daarom de provincie op om samen met gemeenten, buurten en natuurlijk met de kinderen zelf, groene speelplekken in alle wijken en dorpen van Overijssel te realiseren. Te beginnen in de versteende aandachtswijken. Richt, naast het vergroenen van zoveel mogelijk ruimte op en om scholen, het openbaar groen in zodat er gespeeld kan worden. Begin hiermee door volgend jaar zes groene speelplekken te realiseren op de plekken waar dit hard nodig is, zoals in de wijken Kerkelanden in Almelo en Mekkelholt in Enschede.

Recht

Alle kinderen, jongen of meisje, rijk of arm, hebben het recht om buiten te spelen, te ravotten, vies te worden en hun grenzen op te zoeken. Dat is niet alleen essentieel voor hun ontwikkeling en gezondheid, maar ook voor een fantastisch leuke kindertijd.

Auteurs zijn lid van Provinciale Staten van Overijssel: Annemieke Wissink voor de PvdA en Arjan Hof voor de ChristenUnie.

Bike stop speeltuin 't Varvik

Van het speeltuinbestuur

10.11.2017

Wethouder Jeroen Hatenboer heeft nder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door de stagiaires van vakschool Het Diekman, de ‘Bike stop’ bij speeltuin 't Varvik officieel geopend.

Een unieke rustplaats waar fietsers, wielerverenigingen, mountainbikers, et cetera dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur even kunnen uitrusten onder het genot van een kopje koffie, thee of frisdrank, eventueel met een gebakje tegen een redelijke prijs. Leerlingen van vakschool Het Diekman verzorgen de koffie/thee, gebak en lunches. 

U kunt uw fietstocht ook bij Speeltuin ’t Varvik starten. Er zijn diverse mooie routes voor fietstochten van verschillende afstanden verkrijgbaar. Er is tevens een mogelijkheid om fietsbanden te laten oppompen en uw e-bike op te laden. Terwijl uw fiets opgeladen wordt, kunnen uw (klein)kinderen vrij spelen in de speeltuin.

Wij bieden:

-     een gratis e-bike oplaadpunt

-     ruime gratis parkeergelegenheid

-     gratis fietsroutes tussen de 20 en 60 km

-     gebruik van het toilet

-     koffie of thee met gebak tegen een vriendelijke prijs.

Graag tot ziens bij Bike Stop Speeltuin ‘t Varvik, met of zonder fiets!

Oebele Gorter

Speeltuin ’t Varvik

Hendrik Smeltweg 50

7541 XL Enschede

Tel. 053 - 4319841

Bekijk de foto's